De slechte Leiderschap Lessen van Danny Blind

14 okt 2015

Graag sta ik in deze video even met jou stil bij de lessen die we kunnen leren van het slechte Leiderschap Voorbeeldgedrag van Danny Blind c.s. tijdens en na Nederland-Tsechië. (13-10-2015)

Hier een paar observaties vanuit mijn corporate, MindPower & TeamPower ervaring hoe Leiderschap absoluut niet werkt:

 • Een fysieke en mentale houding aannemen van… “Ik weet het ook niet?!”
 • Je tegenstander niet de hand schudden/feliciteren na afloop, hoe begrijpelijk teleurgesteld dan ook. Onbeleefd, slecht voorbeeld voor jeugd.
 • Alleen maar rechtvaardigingen geven, de kern ontwijken en anderen de schuld geven. De Leider heeft altijd de eindverantwoordelijheid.
 • Steeds spreken in de ‘Je’ vorm, i.p.v. zelf dus volle verantwoordelijkheid nemen in de ‘Ik’ & ‘Wij’ vorm. Werkelijk vreselijk, overigens bij vele coaches en leiders het geval, echt dramatisch.
 • Bij zeer slechte resultaten helemaal geen excuses aanbieden of tenminste sorry en/of spijt betuigen. Zeer egocentrische taal en gedragingen.
 • Schijnbaar gebrek aan goede mentale en emotionele begeleiding, o.a. leidend tot onbegrijpelijk accepteren van zogenaamde ‘Mentale Zwaartekracht’ bij hele team. Is nergens voor nodig en niet professioneel op dat niveau. Is prima te leren en Must bij zulke grote belangen.
 • De mooie (vergane) glorie van top sportmensen uit het verleden is vanuit leiderschap posities irrelevant en heeft grote negatieve zakelijke consequenties bij dan voor de hand liggende non-performance.
 • Raar, maar waar, wel Bonus en geen Malus regeling bij zeer slechte resultaten die fortuinen kosten.
 • Gedrag van beheren i.p.v. inspireren met als negatief toppunt een uitspraak als “ik had niet anders gedaan als ik deze vier wedstrijden opnieuw zou doen.” Het kan toch echt niet gekker worden. Vanuit mijn nu 40 jaar eigen intensieve leiderschap ervaring is dit te bizar voor woorden. Albert Einstein zei het al zo treffend : “We kunnen het probleem niet oplossen met hetzelfde denken waarmee we het probleem gemaakt hebben”.
 • Gebrek aan het nemen van 100% eigenaarschap van de situatie, gebrek aan consequenties aanvaarden en gebrek aan kennis en ervaring hoe met zware situaties om te gaan. Dit alles met sterke mate van rechtvaardigingen, wijzen naar anderen of omstandigheden de schuld geven en zelfs gedeeltelijke ontkenning van de grote eigen rol in het geheel.

Meester Danny Blind en kornuiten, hartelijk dank ons te tonen hoe Leiderschap wat mij betreft echt niet en nooit gaan werken.

Doe je voordeel met deze video en stuur hem a.j.b. graag door aan wie hier ook van kan profiteren

Graag jouw ervaringen hieronder. Ik, jij en wij gaan er heerlijk stevig tegenaan 🙂

Ciao, tot gauw, Robert

Share

Comments

 1. PAUL BRANDEHOF Says: oktober 14, 2015 at 5:12 pm

  Robert, wat leuk van je om zo actueel te reageren op deze interland. Ik heb niets met voetbal maar heb toch wel stiekum gekeken en heb mij ook verbaast over deze vorm van leiderschap. Toon Ijsbrands, directeur “huppelepup” bij PSV, heeft in iets andere bewoording dezelfde boodschap afgegeven aan de KNVB. Ik zelf zal dit prachtige voorbeeld delen bij mijn collega’s. Hoe simpel kan het zijn om overal leering uit te halen. Dank je wel!

  Met vr, gr, Paul

 2. Dag Robert, dank voor je waardevolle analyse. Verfrissende invalshoek ook in een metier waarin iedereen elkaar napraat 🙂 Tijd voor verandering! ciao John

 3. Hoi Robert,

  Mooie aanalyse die je deelt. Je uiteenzetting doet me denken aan GOOD TO GREAT en de level 5 leader 🙂
  Het gaat je goed! groet, Egon

 4. Martin Jimmink Says: oktober 15, 2015 at 12:04 am

  Geweldige Vlog Robert….dank je dat je de lessen die hierin zitten benadrukt. Het is natuurlijk gemakkelijk om achteraf deze observaties te maken en het te zien. Heel vaak in het bedrijfsleven is het zo dat er goals worden gezet, deze worden gedeeld en er verantwoordelijkheid is. Is dit in topsport anders? Graag een volgende Vlog hierover.

  • Merci dear Martin. JA in topsport is het vaak alleen bonus , in bedrijfsleven Bonus & Malus. Bv in voetbal als coach weggestuurd worden is haast altijd financieel nogmaals een super bonus. Zeer apart hoe iedereen inkomens van honderd duizenden Euro’s PER WEEK soort van normaal vind en een Ton meer in het bedrijfsleven hele volksstammen vaak in protest brengt. Ja, naast mooie metaforen en vergelijkingen mega grote verschillen naast identieke grote financiële belangen en cruciaal Teamwerk, waarbij ik met TeamPower intensief inga op de noodzaak meer vrouwelijkheid bij mannen in leiderschap posities te stimuleren, wat in de High Testosteron Voetbal omgeving voor mannen begrijpelijk heel anders ligt. Thanks voor tip mbt vlog hierover, ga ik mee aan de slag 🙂

 5. Marcel Derksen Says: oktober 15, 2015 at 10:02 am

  Hi Robert,

  via een Facebook-post op je website terecht gekomen. Allereerst ontzettend bedankt voor een geweldige analyse over het gebrek aan leadership bij ons aller Danny B. Geweldig! Helder, to the point en ook voor hem zelf – denk ik – goed te begrijpen.

  Ik ga je website eens ‘bookmarken’ en volgen. Ik ga er ongetwijfeld veel aan hebben!

 6. Martin de Borst Says: oktober 15, 2015 at 7:23 pm

  Flauwe reactie, Robert. Niet begrepen waar het aan schortte in deze serie wedstrijden?
  Spelers zijn fysiek en mentaal in te diep water gekomen. Daar heeft de pers een heel groot aandeel in. Ook jouw opstelling lijdt een beetje daaraan, door de spelers taakvolwassen te veronderstellen.
  Excuses aanbieden? Me grootje. ´Je moet leren verliezen, om te kunnen winnen´. Deze is niet van Einstein maar van mij, – ook niet mis overigens – en jij mag hem gebruiken wanneer het je uitkomt.

  • Beste Martin de Borst

   Je hebt helaas helemaal niks gegrepen van het verhaal van Robert. Het gaat niet om de verloren wedstrijden of om de kwaliteiten van de spelersgroep. Het gaat om de leiderschapkwaliteiten van dhr. Blind. Maar misschien in dit onderwerp iets te hoog gegrepen voor jou. Ga maar weer lekker voetbal kijken.

  • Hey die Martin, mooi man en helemaal eens “Je moet leren verliezen, om te kunnen winnen”. Daar is uitschenkende mentale training een onderdeel van, wat in Nederland nog slechts in de kinderschoenen staat. Onbegrijpelijk en onverantwoord en onacceptabel in zo’n Mega Business als Voetbal. Bij dit soort professionele verantwoordelijken dien je ‘beslagen ten ijs te komen’. De algemene onzin van bv in het algemeen Thuis en Uit voordeel is typisch zo’n uiting van niet echt professioneel zijn. Mag een ietsje pietsie invloed hebben, maar niet zoals wij in Nederland dat ik het algemeen accepteren. Daar kunnen we veel van Amerika leren, waar voor fysiek en mentaal in top sporten verschillende coaches zijn, in Nederland is daar nog heel veel te verbeteren. En nogmaals, ik weet te weinig van de sprot zelf, ik kijk door mijn 40+ jaren Leiderschap en Business ogen, en daar kan ik bijdrage. Merci Martin voor de voorwaartse energie.

 7. Johan Vandaele Says: oktober 24, 2015 at 11:16 am

  Die analyse zit er helemaal op.
  Dit is in het bedrijfsleven niet anders. Alleen hebben de “leiders” daar vaak de luxe dat ze hun teams niet in een heel zichtbare “wedstrijd” tegenover een concurrent moeten laten aantreden.
  Bovendien komt hun upper management nooit kijken tot op het terrein en krijgen alleen de succesverhalen te horen. Die constante “good news show” leidt daarentegen recht naar underperformance. En de bazen zien die niet, maar de mensen op de werkvloer maar al te beter. Zij verliezen hun motivatie en… de beste elementen verlaten al snel het schip.
  Goed leiderschap is zéééér zeldzaam. Politics & eigenbelang zijn de standaard.
  Ik blijf je posts met interesse lezen.
  Johan

 8. Hoi Robert,
  Nog steeds actueel helaas. Goed als deze inzichten ook eens bij de heren in Zeist landen.

 9. Tom Albertsson Says: maart 27, 2017 at 11:56 am

  Beste Robert,
  Bedankt voor deze interessante analyse van (gebrekkig) leiderschap. Toevallig kwam ik kort geleden een boeiende TEDx-talk tegen van ene Jocko Willink, een voormalig Navy SEAL, met als tema leiderschap in extreme situaties. De basisattitude van een goede leider omschrijft Jocko Willink als “extreme ownership”, en dat is duidelijk zo’n beetje het tegenovergestelde van wat de bondscoach blijkbaar tentoonspreidde. De video is te vinden via https://www.youtube.com/watch?v=ljqra3BcqWM. Cheers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *