Doelstellingen formuleren doe je zo!

27 mrt 2013

Doelstellingen formuleren is niet altijd even gemakkelijk. Het bereiken van doelen is één van de prettigste ervaringen die we als mens mee mogen maken. Het is heerlijk om een ambitie te hebben, deze om te zetten in een doel en zo jouw huidige situatie veranderbaar te maken.

Het realiseren van doelstellingen begint uiteraard gewoon bij het concreet formuleren van doelstellingen. Veel mensen laten hun doelen varen. Ze lijken ineens niet meer haalbaar en worden direct aan de kant gezet. Zonde en een gemiste kans!

Waarom worden doelstellingen vaak aan de kant gezet?

Het behalen van doelstellingen gaat vaak al verkeerd bij het formuleren. Om doelen te stellen is het belangrijk een doelstelling aan de volgende voorwaardes te laten voldoen. Maak een doelstelling SMART:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdgebonden

Deze verschillende criteria maken het stellen van doelen inzichtelijk, gemakkelijk en duidelijk. Sta je op het punt om doelstellingen te formuleren? Grijp je kans en maak gebruik van de SMART criteria om jouw doelstellingen succesvol te gaan behalen

Specifiek

Een specifieke doelstelling moet waarneembaar zijn. Stel jezelf bij het specifiek maken verschillende vragen:

 • Waarom wil ik dit doel halen?
 • Hoe wil ik dat bereiken?
 • Wat wil ik heel concreet bereiken?
 • Wanneer wil ik mijn doelstelling behalen?

Meetbaar

Zorg ervoor dat jouw doelstelling duidelijk meetbaar is. Bij het starten van een bedrijf kun je een doelstelling het gemakkelijkst meten in geld. Houd er rekening mee dat het duidelijk is om b.v. hoeveel geld het gaat. Is de omzet leidend of de winst? En welke kosten trek je hiervan af? Zorg dat jouw doelstelling duidelijk is en zorg ervoor dat ook een buitenstaander zou kunnen begrijpen wat je wil bereiken en hoe je dit uitdrukt. Kun je jouw doelstelling gemakkelijk aan iemand uitleggen? Is deze doelstelling echt wel zo duidelijk vooral ook voor jezelf?

Acceptabel

Het acceptabel maken is een uitdagend onderdeel van het formuleren van een doelstelling. Een doelstelling is enkel acceptabel wanneer er genoeg draagvlak voor het gestelde doel is en deze bij de groep of jou als persoon past. Is er geen draagvlak of geloof je zelf niet in jouw doelstelling? Dan is de kans klein dat jouw doel behaald gaat worden. Zorg voor draagvlak, en overtuig uiteraard eerst jezelf!

Realistisch

Niet alle doelstellingen zijn even realistisch. Het is best spannend om te bedenken of een doelstelling realistisch is. Het is belangrijk de juiste balans te vinden tussen de uitdaging en of een doelstelling realistisch is. Hier gaat het bijna altijd primair om onze eigen Belemmerende Overtuigingen (BELO’s), groot en belangrijk thema.

Tijdgebonden

Er is geen doelstelling zonder deadline. Een Doel is een Droom met een Deadline! Enige druk op de ketel is prima zaak en verhoogt meestal de prestaties!

Doelstellingen formuleren en direct van start

Is het gelukt om jouw doelstelling te formuleren? Dan zit je op de goede weg! Vanaf nu is het de bedoeling om stap voor stap naar jouw doel toe te werken en te zorgen dat jouw doel voor of op de deadline behaald zal worden.

Het uitzetten van een aantal kleinere doelen maakt het behalen van jouw ‘grote doel’ vaak een stuk gemakkelijker. Werk stapje voor stapje naar jouw doel toe en zorg ervoor dat al jouw werkzaamheden een stap voorwaarts zetten. Leuke gezegdes in deze context zijn: ‘Een marathon begint met de eerste stap’ en ‘Een olifant eet je hapje voor hapje’.

Deel met ons hieronder jouw SMART geformuleerde doelstelling en vertel waarom je dit doel wilt behalen. Veel succes!

Succesvol een nieuwe baan binnen 90 dagen?

Wij vroegen ons medio 2013 af wat wij konden betekenen voor werkzoekenden, TopJob is hiervan het resultaat. Klik op de onderstaande link om te zien wat het E-programma TopJob voor jou kan betekenen.
Stap voor stap naar jouw TopJob binnen 90 dagen >>

Share

Comments

 1. Er staat onder het kopje doelstelling ‘draakvlak’. Verbeter maar even 😉

 2. Nathalie Says: mei 7, 2015 at 1:36 pm

  Ik zit met een probleem Helppppp
  Kan iemand voor mijn een doelstelling formuleren op het niet goed inhaleren bij clienten, niet volgens protocol handelen?????
  Volgens SMART moeten wij dit van school, maar het lukt me niet, moeilijk.

  Alvast heeeeeel erg bedankt.
  Nathalie

 3. Heleen Weinans Says: november 27, 2015 at 1:57 pm

  Voor school moet ik een rapport schrijven over de banenmarkt met als hoofdvraag Wat zijn de mogelijkheden van een net afgestudeerde FRE-student op de banenmarkt?
  Kan iemand mij helpen er een doelstelling bij te verzinnen?

  Alvast bedankt
  Heleen

 4. Ik mist een meer concrete voorbeeld van het formuleren van een doelstelling.

 5. Goud!

 6. Is er iemand die mij een goede doelbeschrijving kan geven voor een gemengd seniorenzangkoor (mensen boven de 50 jaar doch de meesten zijn boven de 65)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *